Τραχανάς ξινός παραδοσιακός με πρόβειο γάλα ή γιαούρτι από την Θράκη (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) !!! Μια συνταγή της CHEF Αγγελικής Σταυρίδου !!!



Υλικά
3 λίτρα πρόβειο γάλα ( εγώ έχω δικό μου γάλα μιας και έχουμε πρόβατα ,τώρα για κάποιον που μπορεί να βρει καλά είναι να πάρει και να κάνει τον τραχανά με πρόβειο γάλα ,αν πάλι δεν έχετε την δυνατότητα να βρείτε πρόβειο γάλα μπορείτε  να τον κάνετε  και με αγελαδινό ή κατσικίσιο )
Μπορείτε επίσης  να χρησιμοποιήσετε γιαούρτι από το εμπόριο αυτό όμως  με την πετσούλα  (ή αν έχετε δικό σας γάλα να κάνετε μόνη σας το γιαούρτι που θα χρησιμοποιήσετε) …σε αντιστοιχία 3 κιλά γιαούρτι, (θα γλιτώσετε την προετοιμασία του ξινίσματος αν χρησιμοποιήσετε γιαούρτι )
Και στις δυο περιπτώσεις ( γάλα ή γιαούρτι) την πετσούλα δεν την χρησιμοποιούμε !!!
Προζύμη (εγώ παίρνω έτοιμο προζύμη από τον φούρνο, ζητάω 1/2 κιλό και το βάζω όλο )
1,5 κιλό σιμιγδάλι χοντρό
3 κιλά αλεύρι σκληρό ( αυτό που είναι για ψωμιά-Το νούμερο 1 … γίνετε και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά με το σκληρό γίνετε καλύτερος )ΚΑΙ πάρτε να έχετε και 2 κιλά αλεύρι  παραπάνω …μπορεί να σας χρειαστεί στο ζύμωμα ή ακόμα και ανάμεσα στα φουσκώματα!!!
Αλάτι ( 1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ όχι πολλή γεμάτο … όπως θα σερβίρατε τον καφέ θα το γεμίσετε …άλλωστε όταν τον μαγειρεύεται μπορείτε να βάλετε όσο αλάτι σας αρέσει)
Προετοιμασία
Βράζουμε το γάλα ώστε να το παστεριώσουμε ( αυτό ισχύει για όσους πάρουν γάλα από στάνη, για όσους πάρουν από το μάρκετ , τα γάλατα του εμπορίου είναι είδη παστεριωμένα )και μετά το αφήνουμε για  3 μέρες να ξινίσει  (εκτός ψυγείου )στην ζέστη ,στον ήλιο σκεπασμένο με ένα τούλι. Το βράδυ το παίρνουμε μέσα και το ξαναβγάζουμε το πρωί .
Εκτέλεση
Αφού έχουμε πάρει και ετοιμάσει όλα τα παραπάνω υλικά , σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι , το σιμιγδάλι και  το αλάτι (όλα τα στερεά υλικά δηλαδή) και τα ανακατεύουμε να αναμιχτούν καλά μεταξύ τους . Στην συνέχεια ρίχνουμε το γάλα που έχουμε ξινίσει και τέλος το προζύμι . Ζυμώνουμε ώστε να έχουμε μια σφιχτή ζύμη (αν χρειαστεί συμπληρώνουμε αλεύρι ) και αφού ετοιμάσουμε το ζυμάρι μας το αφήνουμε να φουσκώσει .Αφού φουσκώσει το ξαναζυμώνουμε άλλη μια φορά και αν χρειαστεί ξανασυμπληρώνουμε αλεύρι (η ζύμη μας πρέπει να είναι σφιχτή … δεν το ξεχνάμε αυτό)και το αφήνουμε να ξαναφουσκώσει.

Μετά από όλη αυτήν την διαδικασία και αφού έχουμε ελέγξει το ζυμάρι μας … αρχίζουμε να κόβουμε σε μικρά κομματάκια το ζυμάρι μας και να τα απλώνουμε πάνω σε καθαρό σεντόνι ώστε να αρχίσει να στεγνώνει και να φτάσουμε στο τελικό στάδιο που θα τον τρίψουμε . ( Ανά διαστήματα και αφού έχουμε κόψει όλο το ζυμάρι ,το γυρνάμε ώστε να στεγνώσει και από τις δύο πλευρές και κάθε φορά που θα το γυρνάτε, θα κόβετε στην μέση  το κάθε κομμάτι του ζυμαριού). Αυτήν την διαδικασία θα την κάνετε μέχρι να στεγνώσει το ζυμάρι σας.

 (Το στεγνώνουμε έξω στον ήλιο και τον αέρα σκεπασμένο με τούλι ώστε να μην πηγαίνουν διάφορα έντομα ή ζουζούνια πάνω στον τραχανά μας )

ΠΡΟΣΟΧΗ : Μην αφήσετε το ζυμάρι σας  να γίνει σαν πέτρα ,τα κομματάκια μέσα πρέπει να είναι λίγο, πολλή λίγο μαλακά ( να κρατάνε) , ώστε να μπορείτε να τα τρίψετε εύκολα στο κόσκινο.

 Αμέσως μετά αρχίζουμε το τρίψιμο του τραχανά με το κόσκινο ώστε να πάρει το σχήμα του παραδοσιακού τραχανά και να τριφτεί σωστά , ( μπορείτε να το περάσετε και από το μπλέντερ αλλά υπάρχει κίνδυνος να σας βγει σαν σκόνη αν δεν προσέχετε πόσο το τρίβετε)
Αφού το τρίψουμε το απλώνουμε πάλι τριμμένο στα σεντόνια(έξω στον ήλιο και τον αέρα ,σκεπασμένο με τούλι ) μέχρι να στεγνώσει πολλή καλά και μετά το αποθηκεύουμε σε μαξιλαροθήκες ώστε να παίρνει αέρα ή στον καταψύκτη .

Σημείωση : Με τον ίδιο ακριβός τρόπο , μπορείτε να κάνετε και γλυκό τραχανά με γάλα. Η διαφορά είναι ότι δεν θα ξινίσετε το γάλα αλλά θα το χρησιμοποιήσετε κατευθείαν .
(Σε αυτήν την περίπτωση δεν έχουμε την επιλογή να τον κάνουμε με γιαούρτι , μιας και τον θέλουμε γλυκό τον τραχανά μας).
Πως θα μαγειρέψετε τον τραχανά σας 

Μαγειρέψτε και απολαύστε ένα πιάτο ζεστό τραχανά με φέτα τριμμένη .
Βάζετε σε μια κατσαρόλα το αντίστοιχο νερό για τις μερίδες που θέλετε να μαγειρέψετε μαζί με λίγο  ελαιόλαδο ή βούτυρο ,(και αν θέλετε επίσης , καθώς το μαγειρεύετε μπορείτε να προσθέσετε αλάτι , πιπέρι, ή έναν κύβο κότας ή λαχανικών για περισσότερη και ποιο δυνατή γεύση) , εκτός από τον τραχανά . Τον τραχανά τον ρίχνουμε αφού βράσει το νερό και ανακατεύουμε ώστε να μην μας κολλήσει. Περίπου σε 10 λεπτά από την ώρα που ρίχνουμε τον τραχανά ,η σούπα μας είναι έτοιμη .
 Εγώ για κάθε ένα πιάτο σούπας  νερό, βάζω 2 κουταλιές της σούπας τραχανά … Η συνταγή αυτή ισχύει και για τον τραχανά με γάλα και για τον τραχανά τον κόκκινο με κολοκύθα (https://ioratismageirikis.blogspot.com/2018/02/blog-post_0.html )… Το μόνο που αλλάζει είναι το είδος του τραχανά !!!
Καλή σας επιτυχία !!!

Σχόλια