Κολοκυθένιος τραχανάς...Παραδοσιακός από την Θράκη (ΚΟΜΟΤΗΝΗ)...Μια συνταγή της CHEF Αγγελικής Σταυρίδου !!! Τέλειος και νηστήσιμος δεν έχετε κάνει κάτι ποιο νόστιμο και γευστικό από αυτό !!!



Υλικά
1 κολοκύθα 5-6 κιλά
10 κιλά ντομάτες χωραφίσιες τις οποίες θα τρίψετε στο μπλέντερ και θα τις αφήσετε μέσα σε τσαντίλα να στραγγίξουν καλά
2 κιλά πιπεριές Φλωρίνης
2 κιλά σιμιγδάλι χονδρό ( 4 πακέτα του 500γρ. )
2 κιλό κρεμμύδια
2 κιλά καρότα
2 κιλά πατάτες ( προαιρετικά )( εγώ άλλη φορά βάζω και άλλη όχι ανάλογα με τα κέφια μου και πως το θέλω )
( όλα τα παραπάνω υλικά εκτός από την ντομάτα τα καθαρίζουμε τα πλένουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά , μόλις βράσουν τα βάζουμε σε στραγγιστήρια ή σε τσαντιλα να στραγγίσουν καλά από την περίσσια του νερού , αφού στραγγίσουν τα περνάμε από μπλέντερ να γίνουν αλοιφή )
100 γρ. Μυρωδικά ( έτοιμο σακουλάκι για ψητά κρέατα ) ή αλλιώς βάζετε απλά κόκκινο πιπέρι – λευκό πιπέρι κ.τ.λ. (ότι αρέσει από μπαχαρικά στον καθένα )
1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ αλάτι
10 κιλά αλεύρι ( και 2 κιλά παραπάνω για ώρα ανάγκης )
Προζύμη (εγώ παίρνω έτοιμο προζύμη...1 κιλό... από τον φούρνο και το αφήνουμε να ξυνίσει βγάζοντας το στον ήλιο , αν θέλεμε το βοηθάμε βρέχοντας τα χέρια μας με νερό και ανακατεύοντας το , και το βάζουμε πάλι στον ήλιο )
Εκτέλεση
Αφού έχετε κάνει όλοι την παραπάνω διαδικασία , τα βάζετε όλα μαζί εκτός από το αλεύρι που ρίχνουμε σταδιακά σε μια πολλή μεγάλη λεκάνη
Τα ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη που να μην κολάι στα χέρια μας
( Καλά θα ήταν η διαδικασία αυτή να ξεκινήσει από το πρωί )

Αφού πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα στο ζυμάρι , το αφήνετε σε ζεστό μέρος , σκεπασμένο με κουβέρτα , να φουσκώσει τουλάχιστον 3 φόρες
Κάθε φορά που ανοίγετε την λεκάνη , μετά από κάθε φούσκωμα , ζυμώνετε το ζυμάρι και προσθέτετε αλεύρι ( όσο χρειαστεί ) γιατί το ζυμάρι αυτό έχει την τάση να βγάζει υγρά , με αυτόν τον τρόπο αφαιρούμε τα υγρά από την ζύμη και την φέρνουμε πάλι στο σημείο να μην κολάι στα χέρια μας
Μετά από αυτήν την διαδικασία αρχίζουμε το κόψιμο του τραχανά και το άπλωμα ( να έχετε πάλι δίπλα σας αλεύρι για να βουτάτε τα χέρια σας κάθε φορά που καλάι )
Δεν σας κρύβω ότι θα χρειαστείτε αρκετό χώρο και καθαρά σεντόνια στα οποία θα απλώνετε τον τραχανά
Στην συνέχεια θα τον γυρνάτε και κάθε φορά που θα γυρνάτε θα πατάτε το κάθε κομμάτι του ζυμαριού και θα το κόβετε στην μέση
Αυτήν την διαδικασία θα την κάνετε μέχρι να στεγνώσει το ζυμάρι σας ( δηλαδή αρκετές φορές)
ΠΡΟΣΟΧΗ : Μην αφήσετε το ζυμάρι σας  να γίνει σαν πέτρα ,τα κομματάκια μέσα πρέπει να είναι λίγο, πολλή λίγο μαλακά ( να κρατάνε) , ώστε να μπορείτε να τα τρίψετε εύκολα στο κόσκινο.


Αμέσως μετά αρχίζουμε το τρίψιμο με το κόσκινο, ώστε να πάρει το σχήμα του παραδοσιακού τραχανά και να τριφτεί σωστά . ( Μπορείτε να το περάσετε και από το μπλέντερ αλλά υπάρχει κίνδυνος να σας βγει σαν σκόνη αν δεν προσέχετε πόσο το τρίβετε).
Αφού το τρίψουμε το απλώνουμε πάλι τριμμένο στα σεντόνια μέχρι να στεγνώσει πολλή καλά και μετά το αποθηκεύουμε σε μαξιλαροθήκες ώστε να παίρνει αέρα ή στον καταψύκτη .
  *Την συνταγή μου την έδωσε η κυρία Μαλαματένια ... και την ευχαριστώ πολλή !!!


Σημείωση : Τώρα εσείς άμα θέλετε να κάνετε καυτερό τραχανά , θα βάλετε μέσα στο ζυμάρι σας μπούκοβο κατά βούληση ,ανάλογα με το πόσο καυτερό το θέλετε .  Αλλά και στον γλυκό ακόμα αν θέλετε, όταν τον μαγειρεύετε μπορείτε να βάλετε μπούκοβο ώστε να τον κάνετε ποιο πικάντικο .
 

Πως θα μαγειρέψετε τον τραχανά σας 
Μαγειρέψτε και απολαύστε ένα πιάτο ζεστό τραχανά με φέτα τριμμένη .
Βάζετε σε μια κατσαρόλα το αντίστοιχο νερό για τις μερίδες που θέλετε να μαγειρέψετε μαζί με λίγο  ελαιόλαδο ή βούτυρο ,(και αν θέλετε επίσης , καθώς το μαγειρεύετε μπορείτε να προσθέσετε αλάτι , πιπέρι, ή έναν κύβο κότας ή λαχανικών για περισσότερη και ποιο δυνατή γεύση) , εκτός από τον τραχανά . Τον τραχανά τον ρίχνουμε αφού βράσει το νερό και ανακατεύουμε ώστε να μην μας κολλήσει. Περίπου σε 10 λεπτά από την ώρα που ρίχνουμε τον τραχανά ,η σούπα μας είναι έτοιμη .
 Εγώ για κάθε ένα πιάτο σούπας  νερό, βάζω 2 κουταλιές της σούπας τραχανά … Η συνταγή αυτή ισχύει και για τον κόκκινο τραχανά με κολοκύθα και για τον τραχανά με γάλα  (https://ioratismageirikis.blogspot.com/2018/08/chef_22.html )… Το μόνο που αλλάζει είναι το είδος του τραχανά !!!
Καλή σας επιτυχία !!!

Σχόλια