Σπιτικές λιαστές τομάτες ... Από την CHEF Σταυρίδου Αγγελική !!!




Υλικά:

  • 3kg τομάτες πομοντόρια ή αλλιώς χωραφίσιες (σφιχτές, εκείνες που δεν έχουν πολλά υγρά και σπόρια)
  • χονδρό αλάτι
  • τούλι
  • βάζα για αποθήκευση

 Εάν θέλετε να φτιάξετε λιαστές τομάτες σε λάδι θα χρειαστείτε:

  • Μαύρο πιπέρι σε κόκκους
  • Μπαχάρι σε κόκκους
  • Φύλλα δάφνης
  • ρίγανη ή θυμάρι ( προαιρετικά )
  • δεντρολίβανο
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγη ζάχαρη

 Εκτέλεση:
Πλένουμε τις τομάτες, βγάζουμε τα κοτσανάκια τους, τις κόβουμε στην μέση, βγάζουμε τα σπόρια τους (Με ένα κουταλάκι του γλυκού) και τις αφήνουμε να στραγγίσουν.  Τις απλώνουμε σε μεγάλο ταψί, τις πασπαλίζουμε με  χονδρό αλάτι και τις σκεπάζουμε με τούλι για να τις προστατεύσουμε από τα έντομα. Τις αφήνουμε στον ήλιο για μία εβδομάδα περίπου (μέχρι να φύγει εντελώς η υγρασία τους)  μέχρι  η φλούδα τους να έχει γίνει σαν πετσί εύκαμπτο. Κατόπιν τις χτυπάμε με το χέρι μας μία μία για να φύγει το περίσσιο αλάτι. 
Εάν δεν θέλετε να τις αφήσετε στον ήλιο μπορείτε να τις στεγνώσετε στον φούρνο στον αερόθερμό του στους 90 βαθμούς περίπου για 3-4 ώρες. (Αφήστε τον φούρνο ελαφρός ανοιχτό, ώστε να φεύγει ποιο εύκολα η υγρασία). Τις τοποθετούμε σε βαζάκια αφού κρυώσουν καλά και τις διατηρούμε στο ψυγείο. 
Εάν θέλετε να τις φτιάξετε με ελαιόλαδο, αφού γεμίσετε τα βάζα σας με τις τομάτες, ρίχνετε και το ελαιόλαδο μέχρι επάνω και σε κάθε βάζο ρίχνετε λίγους κόκκους μπαχάρι και πιπεριού, 1-2  φύλλα δάφνης και από επάνω στο τέλος μισό κ.γ. ζάχαρη. Το λάδι δεν το πετάτε, αλλά το χρησιμοποιείτε στις σαλάτες σας. 

Σχόλια