ΥΛΙΚΑ
1 ποτήρι λάδι ( σπορέλαιο … αν
κάποιος θέλει μπορεί να βάλει ελαιόλαδο ή ακόμα και μισό – μισό )
1 πακέτο σιμιγδάλι χόνδρο 500γραμ.
(2 ποτήρια δηλαδή)
3 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
** Η γνωστή συνταγή
1,2,3,4….μέχρι εδώ !!!
Μια χούφτα σταφίδες
Το ξύσμα και
τον χυμό από το πορτοκάλι που πήρατε το ξύσμα
50 γραμ.
κουκουνάρι
2 ξυλάκια κανέλας
3 καρφάκια γαρίφαλο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα
κάνετε το σιρόπι με το νερό ,την ζάχαρη ,το ξύσμα ,τον χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα
και το γαρίφαλο
Το βράζετε
για 5 λεπτά και το αφήνετε στην άκρη
Σε μια άλλη μεγάλη
κατσαρόλα βάζετε το λάδι
Μόλις ζεσταθεί
λίγο ρίχνετε μέσα το κουκουνάρι για ένα λεπτό να σοταριστεί και στην συνέχεια ρίχνουμε
μέσα τις σταφίδες και το σιμιγδάλι
Ανακατεύουμε
συνεχώς ώστε να μην μας μαυρίσει πολλή το σιμιγδάλι …θέλουμε να πάρει ένα πολλή
ωραίο χρώμα ανοιχτό καφέ …
Τραβάμε στην
άκρη την κατσαρόλα με το σιμιγδάλι…
Αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας και τα γαρίφαλα από το σιρόπι , και βάζουμε…
με μεγάλη προσοχή για να μην καούμε … το σιρόπι μέσα στο σιμιγδάλι
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαναβάζουμε πάλι επάνω την κατσαρόλα, ανακατεύουμε
συνέχεια μέχρι το σιμιγδάλι να πει όλα τα υγρά και να κάνει σαν λάβα όταν βράζει.
Τον αδειάζουμε σε μια φόρμα της αρέσκειας μας … Ο χαλβάς σφίγγει καθώς
κρυώνει.
Αφήνουμε να σταθεί για περίπου 20 λεπτά, ώστε να ξεφορμαριστεί χωρίς
πρόβλημα. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μια πιατέλα
TIPS
·
Αν αφήσουμε
το λάδι να κάψει, ο χαλβάς θα μυρίζει έντονα.
·
Το συνεχές ανακάτεμα στο καβούρδισμα είναι
απαραίτητο, γιατί το σιμιγδάλι αρπάζει εύκολα. Σκοπός είναι να ψηθεί σιγά-σιγά,
όχι να καεί.
·
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ελαιόλαδο με
σπορέλαιο ή να βάλουμε μισή ποσότητα από το ένα και μισή από το άλλο. Έτσι, ο
χαλβάς γίνεται πιο ελαφρύς.

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου