ΤΑΡΤΑ ΛΕΜΟΝΙ (LEMON PIE) ΜΕ ΜΑΡΕΓΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ CHEF ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ


 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΤΑΡΤΑΣ

  • 175γρ. Βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 70γρ. ζάχαρη άχνη
  • 325γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αβγό μεσαίο
  • 30γρ. νερό κρύο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΤΑΡΤΑΣ

 

Ρίχνετε όλα μαζί τα υλικά στον κάδο του μίξερ. Με τον γάντζο ξεκινάτε να ανακατεύετε και όταν πάρετε ένα μίγμα ψιχουλιαστό σταματάτε το μίξερ και συνεχίζετε να ζυμώνετε για λίγο με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε ελάχιστο παγωμένο νερό. Μόλις ενωθούν τα υλικά, σταματάτε, είναι έτοιμη. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί 10 λεπτά. Να θυμάστε ότι το πολύ ζύμωμα δεν της κάνει καλό γιατί μετά θα σκληρύνει στο ψήσιμο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνετε ένα κομμάτι λαδόκολλα στον πάγκο σας. Τοποθετείτε πάνω τη ζύμη και την πιέζετε με το χέρι να ανοίξει. Τοποθετείτε από πάνω δεύτερο κομμάτι λαδόκολλας και με τον πλάστη, την ανοίγετε σε λεπτό φύλλο πάχους 3χιλ. Τη μεταφέρετε σε ταρτιέρα και καλύπτετε με αυτή τη βάση και τα πλαϊνά της τοιχώματα. Κόβετε τη ζύμη που εξέχει τριγύρω. Την τρυπάτε με πιρούνι σε διάφορα σημεία και βάζετε την ταρτιέρα στο φούρνο. Ψήνετε για 25-30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρά η ζύμη σας.

Ξεφουρνίζετε τη βάση της τάρτας και μετά από λίγο την ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Τότε μόνο τη γεμίζετε με την κρέμα λεμονιού.

 

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

  • 1/2 φλ. κορν φλάουρ
  • 1½ φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. χυμό λεμονιού
  • 1 φλ. νερό
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 4 αυγά χωρισμένα
  • 2 λεμόνια (ξύσμα)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το 1/2 φλ.ζάχαρη με ένα κουτάλι.

Προσθέτουμε τον χυμό, το ξύσμα και το νερό. Τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν τα στερεά υλικά.

Αφήνουμε το μείγμα να δέσει σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας τα υλικά. Μόλις πάρει βράση το αφήνουμε στη φωτιά για 1΄. Το αποσύρουμε. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους ανακατεύοντας και τέλος ρίχνουμε το βούτυρο. Αφήνουμε 10΄ να κρυώσει η κρέμα λεμονιού.

Απλώνουμε την κρέμα στην ψημένη τάρτα και την παγώνουμε για 2 ώρες, να σφίξει.

Με ένα πιρούνι χαράζουμε την κρέμα λεμονιού να κάνει αγριάδες. Με κουτάλι γεμίζουμε την τάρτα με τη μαρέγκα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα για 5΄, να ροδίσει η μαρέγκα.

Τέλος φόρμας

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΜΑΡΕΓΚΑ

  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. νερό
  • 115 γρ. ασπράδια αυγών
  • 5 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΜΑΡΕΓΚΑ

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 170 γρ. ζάχαρη και το νερό και φέρνουμε σε βρασμό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Συνεχίζουμε το μαγείρεμα χωρίς να ανακατεύουμε μέχρι να φτάσει το μείγμα τους 116⁰C. (να βράζει καλά)

Στο μεταξύ, στον κάδο του μίξερ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το σύρμα τα ασπράδια, λίγο αλάτι και τη βανίλια, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Σταδιακά προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να στέκεται η μαρέγκα.

Όταν το σιρόπι φτάσει τους 116⁰C, το προσθέτουμε στη μαρέγκα με αργή, σταθερή ροή, συνεχίζοντας τη λειτουργία του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.

Ανεβάζουμε την ταχύτητα μέχρι να σταθεί πάλι η μαρέγκα.

Συνεχίζουμε να χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να κρυώσει εντελώς.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!

Σχόλια