Γρήγορο τυρί !!! Από την CHEF Αγγελική Σταυρίδου !!!




Υλικά

Για 5 Λίτρα Γάλα


  •   Γάλα κατά προτίμηση πρόβειο ( εμείς έχουμε ζώα , οπότε έχω την δυνατότητα να έχω το δικό μου φρέσκο πρόβειο γάλα ), αλλά μπορούμε και με κατσικίσιο και με αγελαδινό, ακόμη και με του εμπορίου … Βέβαια η απόδοση δεν θα είναι το ίδιο !!!
  •   1 κατσαρόλα για να χωρέσει τη ποσότητα του γάλατος  
  •   Τσαντίλα για το σούρωμα του γάλατος
  •   1 ξύλινη κουτάλα
  •   1 σουρωτήρι
  •   1 θερμόμετρο κουζίνας ( προαιρετικά )
  •   1 κουταλιά της σούπας ξινό ή αλλιώς κιτρικό οξύ ή αλλιώς λεμόντοζους για το πήξιμο του γάλατος μας
  •   αλάτι χοντρό  
  •   καλούπι  για τυριά, για να βάλουμε το τυρόπηγμα ή τσαντίλα
  •   και κάτι βαρύ ώστε να πατάει το τυρί μας και να φύγουν τα υγρά του

Εκτέλεση



  •   Σουρώνουμε το γάλα ώστε να είναι καθαρό από βρομιές που τυχόν έχει .
  •   Ανεβάζουμε την θερμοκρασία του γάλατος στους 83 Βαθμούς κελσίου  ανακατεύοντας με την ξύλινη κουτάλα συνεχώς , ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας για να μην μας πιάσει το γάλα. (Σημείωση : Αν το γάλα σας είναι φρέσκο από στάνη όπως το δικό μου, φτάνουμε το γάλα στο σημείο βρασμού και μετά ρίχνουμε το μίγμα με το ξινό. Σε αυτήν την περίπτωση το θερμόμετρο δεν το χρειαζόμαστε). 
  •   Μια κουταλιά της σούπας ξινό και μια κουταλιά αλάτι βάζουμε σε ένα ποτήρι με νερό και ανακατεύουμε (στα 5 λίτρα γάλα).
  •   Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι το τυρόπηγμα να βγει στην επιφάνεια.
  •   Πριν φουσκώσει , σβήνουμε την φωτιά.
  •   Μαζεύουμε ( αδειάζουμε ) το τυρόπηγμα σε μια τσαντίλα που έχουμε στρώσει μέσα σε ένα σουρωτήρι μέσα στον νεροχύτη μας ( Παράλληλα σε μια άκρη του νεροχύτη μας και χωρίς να βρέχουμε το τυρόπηγμα , τρέχουμε την βρύση στο κρύο νερό ώστε να μην πάθουμε καμιά ζημιά από την θερμότητα στο σιφόν μας ).
  •   Το αφήνουμε να στραγγίξει με το βάρος .
  •   Όταν στραγγίξει το αλατίζουμε και είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα.
  •   Αν το θέλουμε να γίνει σκληρό το αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και το αφήνουμε παραπάνω ώρες να σφίξει και το κόβουμε μετά.



Καλή επιτυχία !!!

Σχόλια