Μπούτι χοιρινό με δέρμα … σκέτο γλύκισμα !!! Από την CHEF Αγγελική Σταυρίδου !!!




Υλικά
1 μπούτι χοιρινό με δέρμα περίπου στα 3 κιλά ( μπορείτε αν θέλετε, να αντικαταστήσετε το μπούτι με σπάλα )
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη αλάτι
1 κουταλιά της σούπα κοφτή πιπέρι
1 κουταλιά του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
Λίγα καρφάκια γαρίφαλο
Λίγο ελαιόλαδο
100 γραμμάρια πετιμέζι
Μισό μπουκάλι κρασί της αρεσκείας σας, για τον πάτο της γάστρας

Εκτέλεση
 
Πλένουμε και στεγνώνουμε πολλή καλά το κρέας μας.
Χαράζουμε την επιφάνια ( το δέρμα ) με ένα πολλή κοφτερό μαχαίρι.
Στην συνέχεια ρίχνουμε τα υλικά μας ( εκτός από τα γαρίφαλα και το κρασί ) πάνω στο κρέας μας και κάνουμε πολλή καλό και επίμονο μασάζ ( σε αυτό το σημείο θέλω να σας πω ότι αν δεν αγαπάτε το πετιμέζι, μπορείτε και να μην το βάλετε ).
Τοποθετούμε το κρέας μας σε μια γάστρα με σχάρα, και βάζουμε τα γαρίφαλα μας … Στον πάτο της γάστρας βάζουμε μισό μπουκάλι κρασί της αρεσκείας σας . Με αυτόν τον τρόπο θα αρωματίσετε το κρέας σας κατά το ψήσιμο και δεν θα κάψετε και τον πάτο της γάστρας σας.
Το κρέας μας δεν χρειάζεται τίποτε άλλο , εκτός από υπομονή , ώστε να ψηθεί καλά και να κάνει μια υπέροχη και τραγανή επιφάνια.
Αφού προθερμάνουμε καλά τον φούρνο μας ,αρχικά  βάζουμε τον φούρνο μας στους 230 βαθμούς και ψήνουμε το κρέας μας για μισή ώρα με ανοιχτή την γάστρα.
Στην συνέχεια κατεβάζουμε την θερμοκρασία μας στους 160 βαθμούς και ψήνουμε για 2 ½ ώρες με σκεπασμένη γάστρα.
Αφού περάσουμε και αυτό το στάδιο στο τέλος για άλλη μισή ώρα , βάζουμε τον φούρνο μας πάλι στους 230 βαθμούς,  βγάζουμε το καπάκι από την γάστρα και αφήνουμε να πάρει ένα λαχταριστό χρώμα. 
Μπορεί κατά την διάρκεια του ψησίματος να χρειαστεί να προσθέσετε στην γάστρα σας λίγο κρασί ή νερό ακόμα.
Συνολικός χρόνος ψησίματος για το κρέας μας είναι στις 3 ½ ώρες.
Το κρέας σας θα λιώνει στο στόμα και οι καλεσμένοι σας θα εντυπωσιαστούν από το αποτέλεσμα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Σχόλια