Υπέροχος Πελτές ντομάτας … Από την CHEF Αγγελική Σταυρίδου !!!




Υλικά
5 κιλά χυμό από ώριμες ντομάτες pomodoro χωρίς φλούδια και σποράκια
1 κουτ. σούπας αλάτι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
Ελαιόλαδο ή (σπορέλαιο γιατί τα σπορέλαια δεν παγώνουν στον ψυγείο) για να βάλετε πάνω από τα βάζα σας, τα οποία στο τέλος θα σφραγίσετε και θα αποθηκεύσετε στο ψυγείο
Εκτέλεση
Αφού πρώτα ξεφλουδίσουμε και ξεσποριάσουμε τις ντομάτες μας … (είτε με το ειδικό μηχάνημα , είτε με τα χέρια , είτε αγοράζουμε έτοιμο χυμό από παραγωγό ντομάτας ), βάζουμε σε μέτρια φωτιά τον χυμό μας  και προσθέτουμε το αλάτι και την ζάχαρη.
Στην συνέχεια  βράζουμε και ξαφρίζουμε τον ντοματοχυμό μας, για περίπου 1 ώρα έως ότου ο όγκος της ντομάτας να έχει μειωθεί στο 1/3.

Για να εξατμιστούν τελείως και τα τελευταία υγρά που έχουν μείνει, μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα μεγάλο ταψί , ώστε η σάλτσα μας να είναι ένα λεπτό σχετικά στρώμα και  το βάζουμε στο φούρνο, στον αέρα, στους 150 βαθμούς για 1 με 1 ½  ώρα περίπου, ανάλογα πάντα με την υγρασία που έχουμε αφήσει στην σάλτσα μας από το βράσιμο της κατσαρόλας.

Ανακατεύουμε ανά διαστήματα την σάλτσα μας μέσα στο ταψί  ώστε να μην ξεραθεί ή καεί σε κάποια σημεία ενώ σε άλλα έχει υγρά.

Όταν ετοιμαστεί, την μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα και τη σκεπάζουμε με λάδι της επιλογής μας, όλη την επιφάνεια της, διαφορετικά την τοποθετούμαι σε αποστειρωμένα βάζα κλείνουμε με το καπάκι και το γυρίζου ανάποδα μέχρι να κρυώσει τελείως. Με αυτόν τον τρόπο, τα βάζα μας κλείνουν αεροστεγώς και συντηρούνται και εκτός ψυγείου μέχρι το άνοιγμα τους. Μετά το άνοιγμα, βάζουμε πάλι λάδι και τοποθετούμαι το βάζο στο ψυγείο μας .
Τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο (τα βάζα που δεν έχουμε κλείσει αεροστεγώς), για ένα χρόνο και κάθε φορά που παίρνουμε από τον πελτέ φροντίζουμε να προσθέτουμε  λάδι ,ώστε να είναι πάντα καλυμμένος ο πελτές μας και να μην μας μουχλιάσει.
TIPS
Επίσης μια νέα μόδα, (που δεν με βρίσκει και πολλή σύμφωνη, αλλά είναι εύκολη και πρακτική), είναι  να βάλουμε τον πελτέ της ντομάτας σε παγοκύστες στην κατάψυξη και να τις  χρησιμοποιούμε  απευθείας από εκεί όταν  χρειαστούμε πελτέ.
Καλή επιτυχία !!!

Σχόλια