ΜΠΑΜΠΟ από την Θράκη !!!! Από την CHEF Αγγελική Σταυρίδου !!!





Υλικά
1½ κιλό έντερο χοιρινό
500 γραμμάρια χοιρινό συκώτι
400 γραμμάρια κρέας χοιρινό πολλή ψιλοκομμένο , αλλιώς περάστε το από μηχανή του κιμά μια φόρα
500 γραμμάρια πλιγούρι
4 πράσα
2 μέτρια κρεμμύδια
1 ½  κουταλιά της σούπας μπούκοβο
Αλάτι - πιπέρι
 κόκκινο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
 ρίγανη
 χοντρό αλάτι
χυμός ενός λεμονιού
 ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Πλένουμε  πολύ καλά με κρύο νερό τα έντερα πρώτα από έξω και στην συνεχεία με ένα ξυλάκι ή μια βελόνα πλεξίματος τα γυρνάμε και τα πλένουμε και από μέσα. Τα τρίβουμε με το χοντρό αλάτι, τα ξεπλένουμε και το τοποθετείτε για μερικές ώρες 2-3 μέσα σε νερό με χυμό  λεμονιού να ασπρίσουν, μετά τα ξεπλένετε ξανά πολύ καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Ζεματάμε το συκώτι και το κόβετε σε μικρά κυβάκια. Σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα πράσα και προσθέτετε τα μπαχαρικά. Στη συνέχεια το κρέας μας ,το συκώτι και κατόπιν το πλιγούρι με λίγο νερό. (όπως όταν κάνετε γεμιστά … τόσο)

Αφού έχουμε σοτάρει όλα μας τα υλικά δένετε τα έντερα από την μία τους άκρη με κλωστή και από την άλλη τοποθετούμε ένα χωνί και με την βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζουμε τα έντερα μας .

SOS : Προσέξετε να μην γεμίσετε πάρα πολύ τα έντερα γιατί μπορεί να σπάσουν όταν το πλιγούρι κατά το ψήσιμο θα απορροφήσει νερό και θα φουσκώσει.

Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί, σε σχήμα σαλιγκαριού, τα τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα εδώ και εκεί αραιά και ρίχνουμε μέχρι την μέση περίπου του ταψιού μας  νερό και λίγο ελαιόλαδο.
Την ψήνουμε στους 180C για δύο ώρες περίπου.

Καλή επιτυχία !!!

Σχόλια