Φανουρόπιτα Παραδοσιακή με 9 υλικά...(Συνταγή από μοναστήρι)… Από την CHEF Αγγελική Σταυρίδου !!!



Πολλής κόσμος ,ο καθένας για τους δικούς του λόγους, τιμάει την μνήμη του Αγίου Φανουρίου… Εγώ σας έχω μια συνταγή , την οποία μου την έδωσαν οι μοναχές του μοναστηριού , όπου ήταν μοναχή και η ΓΙΑΓΙΑ μου για 50 χρόνια!!!
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι 7 ή 9 παραδοσιακά, καθώς συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες της δημιουργίας και τα τάγματα των αγγέλων.
Υλικά
1 κούπα σπορέλαιο (Ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο )
3 κούπες αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
1/2 κούπα καρύδι μέτρια  κομμένο στο μπλέντερ
1/2 κούπα σταφίδα ξανθή ή μαύρη ( ότι σας αρέσει )
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Προετοιμασία
Τις σταφίδες τις βάζουμε σε χυμό πορτοκαλιού να μουλιάσουν ,για 3 ώρες πριν αρχίσουμε την φανουρόπιτα.

Σημείωση : Η δόση αυτή είναι για ένα ταψί 28-30 εκατοστών …Εάν θέλετε να κάνετε μεγαλύτερο ταψί , κάντε διπλή δόση της συνταγής !!!
Εκτέλεση
Χτυπάμε το λάδι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει όσο γίνεται η ζάχαρη. Σε αυτό το μείγμα ρίχνουμε το πορτοκάλι που έχουμε διαλύσει τη σόδα μέσα (πάνω από το μπολ με το μείγμα μας ). Στην συνέχεια βάζουμε το αλεύρι μαζί με το γαρίφαλο, την κανέλα και αφού ενωθούν καλά τα υλικά ,στην συνέχεια βάζουμε τις σταφίδες που έχουμε στραγγίξει και τα καρύδια.
Ανακατεύουμε με με μία μαρίζ ( σπάτουλα ) το μείγμα. Απλώνουμε το μείγμα σε ταψί που έχουμε λαδώσει.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, ανάλογα τον φούρνο, μπορούμε να την ψήσουμε και σε αντίστασης και σε αέρα (εγώ προτιμώ τις αντιστάσης για την συγκεκριμένη πίτα, έχει λιγότερες πιθανότητες να σκάσει κατά το ψήσιμο), για 45-60 λεπτά.
Αφήνουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει και μετά την διακοσμούμε με άχνη ζάχαρη, κανέλα, καρύδια, ή ακόμα την αφήνουμε και σκέτη ότι θέλουμε, και την κόβουμε. 

TIPS : 
  •  Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε την ζύμη σε ατομικά φαρμάκια. Σε αυτήν την περίπτωση θα τα ψήσετε στους 180 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά.
  • Επίσης , αν για κάποιο λόγο δεν σας αρέσουν οι σταφίδες , αντικαταστήστε με σταγόνες κουβερτούρας .
Κατά την παρασκευή της φανουρόπιτας που φτιάχνουμε προς τιμήν του αγίου Φανουρίου διαβάζουμε την ευχή:


Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δε Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών. Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σην και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου. Παράσχου δε, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τα εγκόσμια και υπερκόσμια αγαθά σου. Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα των καρδιών αυτών και πάσαν την βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν των εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη και αγαλλιάσει υμνώσι και δοξάσωσι το πάντιμον και μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, και πάντων σου των αγίων. Αμήν.
Καλή επιτυχία !!!

Σχόλια