Παστίτσιο κλασικό !!! Από την chef Αγγελική Σταυρίδου !!!




Υλικά
  • 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
  • 1  φλ. Τυρί φέτα  (Για τον κιμά)
  • 700 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
  •  ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή 1 μεγάλο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 500 γραμ. ντοματάκια κονκασέ ή φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 1/3 φλ. Κρασί για το σβήσιμο του κιμά
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα μπαχάρι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ κ.γλ. ρίγανη
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τη μπεσαμέλ
  • 100 γραμ. βούτυρο
  • 100 γραμ. αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • λευκό πιπέρι
  • 1 αυγό ( προαιρετικά )
  • 1 φλ. Τυρί τριμμένο που λιώνει της αρεσκείας σας ( εγώ έβαλα γραβιέρα )

Εκτέλεση

Για τον κιμά

Φτιάχνουμε πρώτα τον κιμά για το παστίτσιο. Σε μια σοτέζα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον με κουτάλα. Αφήνουμε να ψήνεται καλά για να χάσει αρκετά από τα υγρά του. Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε επιπλέον για 2΄-3΄, μέχρι να γίνουν διάφανα. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε για 1΄-2΄ να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την ρίγανη και τα μπαχαρικά μας . Σκεπάζουμε τον κιμά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20΄(χωρίς προσθήκη υγρών) μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να συμπυκνωθούν οι γεύσεις. Τέλος ρίχνουμε μέσα και τον μαϊντανό μας .Αφού σβήσω τον κιμά και κρυώσει λίγο εγώ σπάω με τα χέρια μου μέσα την φέτα ώστε να έχω ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα .

Για την μπεσαμέλ

Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά να ψηθεί το αλεύρι.. Ρίχνουμε μέσα λίγο-λίγο το  γάλα (που είναι σε θερμοκρασία δωματίου ) και με σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα. Αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πήξει ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο και τέλος προσθέτουμε και το αυγό με το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε καλά ώστε να μην μας ψηθεί το αυγό .
Στο μεταξύ, έχουμε βράσει και σουρώσει τα μακαρόνια ,απλά θα τα βγάλετε 2 λεπτά ποιο μπροστά από την ώρα που γράφει το πακέτο. Τα στραγγίζετε και ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο 2 κουταλιές της σούπα για να μην σας κυλίσουν .
Αρχίζουμε να στρώνουμε , κάτω στο ταψί βάζουμε τα μισά μακαρόνια , μετά στρώνουμε τον κιμά , στην συνέχεια τα υπόλοιπα μακαρόνια και τέλος στρώνουμε την μπεσαμέλ … Όλα αυτά τα στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί το οποίο εγώ βάζω και λίγο σιμιγδάλι πριν στρώσω … Με αυτόν τον τρόπο έχω ένα ποιο ωραίο αποτέλεσμα .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, για 50΄λεπτα με 1 ώρα περίπου.

TIPS

 Ποτέ δεν ξεπλένουμε τα βρασμένα μακαρόνια κάτω από τρεχούμενο νερό. Πρέπει όμως να τα στραγγίσουμε πολύ καλά, γιατί κρατάνε νερό μέσα στην τρύπα και θα μας το βγάλουν μετά μέσα στο ταψί.
 Στο ζεστό παστίτσιο δεν αντιστέκεται ποτέ κανείς. Γι αυτό, να το σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστό αλλά όχι καυτό , να πάρει μια ανάσα για να μπορεί να σας κόβετε και να σερβίρετε ποιο εύκολα. 
Καλή επιτυχία !!!

Σχόλια