Γίγαντες … Φασόλια … Γλυκό του κουταλιού !!! Από την CHEF Αγγελική Σταυρίδου !!!



Ένα πρωτότυπο αλλά μοναδικό σε γεύση γλυκό του κουταλιού που αν το κάνετε μια φόρα … θα το κάνετε συνέχεια !!! Επίσης είναι ένας έξυπνος τρόπος να κάνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν τα όσπρια !!!

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φασόλια γίγαντες απλούς ή μαύρους
2  κιλά νερό
2 κιλά ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλας
10-15 γαρίφαλα
10 φύλλα αρμπαρόριζα
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό ξινό ή τον χυμό από ένα μέτριο λεμόνι (ότι προτιμάτε)
250 γραμ. χυμό πορτοκάλι φρέσκο και περασμένο από στραγγιστήρι
3 βανίλιες
1 πρέζα ( τσιμπιά ) κρόκο Κοζάνης σε σκόνη ( για χρώμα, άρωμα και για υπέροχη γεύση )
200 γραμ. γλυκόζη
1 πρέζα αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Το πρώτο που έχουμε να κάνει είναι να μουλιάσουμε τους γίγαντες από το βράδυ για τουλάχιστον 12 ώρες .
Το πρωί και αφού έχουν φουσκώσει τα φασόλια μας , τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό  που τα σκεπάζει καλά και το αλάτι  και τα βράζουμε για 30-45 λεπτά ( ανάλογα με τα φασόλια , να μαλακώσουν αλλά όχι πολλή , να κρατάνε τα φασόλια) , πετάμε αυτό το πρώτο νερό, τα στραγγίζουμε καλά και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να αρχίσει να βράζει το σιρόπι μας .
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη ,το νερό , τον χυμό από το πορτοκάλι, τον κρόκο Κοζάνης  και μέσα σε ένα τούλι βάζουμε την κανέλα, τα γαρίφαλα και τα φύλλα αρμπαρόριζας (ώστε να μην χρειάζεται να τα ψαρεύουμε στο τέλος) και τα ρίχνουμε και αυτά μέσα στην κατσαρόλα από την αρχή της διαδικασίας.

 Αφήνουμε το σιρόπι να πάρει μια βράση για 10-15 λεπτά και αμέσως μετά ρίχνουμε μέσα τους γίγαντες . Αφήστε τα να βράσουν όλα μαζί μέχρι να δέσει το σιρόπι σας .  

Στο τέλος και πριν σβήσετε την φωτιά σας , θα βάλετε την γλυκόζη , τις βανίλιες και τον χυμό λεμονιού ή το ξινό , και αφού πάρουν όλα μαζί μια βράση και ενωθούν τα υλικά μας ,σβήνετε την φωτιά σας και βάζετε το γλυκό σας σε αποστερημένα βάζα ζεστό , τα γυρίζετε ανάποδα τα βάζα σας  και τα αφήνετε να κρυώσουν έτσι ώστε να σφραγίσουν και να κρατήσει το γλυκό σας για πολλή καιρό.
TIPS
Πάρτε καλής ποιότητας φασόλια και προσέξτε αν είναι δυνατών να είναι νέας σοδιάς
Καλή επιτυχία !!!

Σχόλια