Σύκο γλυκό του κουταλιού !!! ... ή αλλιώς ... Συκαλάκι γλυκό !!!... Από την CHEF Αγγελική Σταυρίδου !!!




ΥΛΙΚΑ
100 σύκα άγουρα – άγρια κατά προτίμηση αν μπορείτε να βρείτε
2  κιλά ζάχαρη
2 κιλά νερό                                                                                                                                         10-15 γαρίφαλα                                                                                                                                     1-2 ξύλα κανέλας
200 γρ. γλυκόζη 
3 βανίλιες   
ξινό ή χυμό λεμονιού                                                                                                                                                                                                                                                                                      
Προαιρετικά ( εγώ τα βάζω όλα )
Αμύγδαλα ασπρισμένα                                                                                                                                                                                                                                                                                       Ένα κομματάκι γαλαζόπετρα στο μέγεθος ενός ρεβιθιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα συκαλάκια από το κοτσάνι τους και από την κάτω πλευρά και τα τρυπάμε από κάτω προς τα πάνω και μέχρι πάνω με ένα ξυλάκι από σουβλάκια ή με μια οδοντογλυφίδα …τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε για 1 με 1,5 ώρα σε κρύο νερό με 3 κουταλιές της σούπας ξινό καλά σκεπασμένα …βάζουμε ένα βάρος από πάνω ,πιάτο έβαλα εγώ για να τα κρατάει μέσα στο νερό. Μετά τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα στραγγιστήρι για μια ώρα περίπου.


 Αμέσως μετά αρχίζουμε τα βρασίματα …εγώ κάνω τρία βρασίματα από 10 λεπτά το κάθε βράσιμο και μετράω από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει το νερό και μετά τα 10 λεπτά και φυσικά αφού βράση το νερό μετά ρίχνουμε τα σύκα μέσα στο βραστό νερό. Στο νερό της πρώτης βράσης βάζουμε αν θέλουμε 1 κομμάτι γαλαζόπετρα σαν ρεβίθι σε μέγεθος ( παίρνει ωραίο σμαραγδί χρώμα το γλυκό μας ). Αφού βράσουν την πρώτη φόρα , χύνουμε το νερό ,  τα ξεπλένουμε καλά και τα βράζουμε άλλες 2 φόρες από 10 λεπτά. Μόλις τελειώσουμε με αυτήν την διαδικασία τα στραγγίζουμε με το χέρι μας ,πατώντας τα ελαφρός ένα-ένα στην χούφτα μας , ώστε να φύγει όλο το νερό που μπορεί να έχει μέσα στο φρούτο και τα αφήνουμε σε όρθια θέση πάνω σε απορροφητικό χαρτί για περίπου 2 ώρες ή και όλο το βράδυ αν θέλετε για να φύγουν όλα τα υγρά καλά.


 Αφού τελειώσουμε με αυτό και σε αυτό το στάδιο βάζουμε μέσα σε κάθε σύκο από την κάτω πλευρά από ένα αμύγδαλο ασπρισμένο… αν θέλουμε …αν όχι συνεχίζουμε την διαδικασία χωρίς τα αμύγδαλα.


 Σε ένα τούλι δένω μέσα 1-2 ξυλάκια κανέλας και περίπου 10-15 γαρίφαλα και τα βάζω στην κατσαρόλα μαζί με το νερό και την ζάχαρη.

 Αφού πάρουν βράση και λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε μέσα τα σύκα και τα βράζουμε για 15 λεπτά (καθαρός χρόνος βρασίματος) . Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά από 12 ώρες ή την επόμενη μέρα το πρωί τα ξαναβράζουμε για άλλα 15 λεπτά… σε αυτήν την φάση προσθέτουμε και την γλυκόζη ,τις βανίλιες και 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό ξινό ή τον χυμό από μισό λεμόνι .

Αφού βράσουν και δέσει το σιρόπι μας , βάζουμε το γλυκό μας σε αποστειρωμένα βάζα ζεστό και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν καλά ώστε να σφραγίσουν τα βάζα μας.
 
TIPS
Άμα το σιρόπι σας δεν έχει δέσει καλά σε αυτόν τον χρόνο , αφαιρέστε τα σύκα          ( βάλτε τα στα βάζα μόνα τους) και συνεχίστε να βράζετε το σιρόπι μόνο του μέχρι να δέσει . Μόλις είναι έτοιμο γεμίστε τα βάζα σας καλά μέχρι επάνω με το καυτό σιρόπι να καλυφτούν τα σύκα και σφραγίστε τα .
Καλή επιτυχία !!!

Σχόλια