Ροξάκια !!!





ΥΛΙΚΑ

  •  1ποτ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  •  1/2 ποτ. γάλα χλιαρό ( αν νηστεύετε θα βάλετε αντίστοιχη ποσότητα νερό )
  • 1/2 ποτ. χυμό πορτοκάλι
  •  1 ξηρή μαγιά ( φακελάκι)
  •  1 κ. γλ. ζάχαρη
  • 3, 5 ποτ. Αλεύρι  γοχ
  • 2κ.σ. κακάο
  •  1 κ.γλ. κανέλα
  •  1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο
  • 1 κούπα χοντροκομμένα καρύδια … προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σιρόπι
 3 κούπες  ζάχαρη
2 και 1/2  κούπες νερό
 2 κουτ.σουπ.  γλυκόζη
 λίγο λεμόνι-1 ξυλάκι κανέλας
 1κουτ. σουπ. μέλι ( προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Διαλύετε την μάγια στο γάλα ή στο νερό , προσθέτετε τη ζάχαρη , το λάδι , τον χυμό και ανακατεύετε καλά .
Μετά ρίχνετε το αλεύρι και  ζυμώνετε απαλά. Η ζύμη θα είναι απαλή και αφράτη.
Σε άλλο μπολ ανακατεύετε το κακάο και  τα μπαχαρικά .
 Χωρίζετε τη ζύμη στα δύο και  ζυμώνετε τη μισή με το κακάο,τα μπαχαρικά και τα καρύδια .

 Κατόπιν ανοίγετε την λευκή ζύμη σε παραλληλόγραμμο φύλλο .Την σκούρα ζύμη την πλάθετε σε δύο κορδόνια. Κόβετε το φύλλο της λευκής ζύμης στη μέση και σε κάθε κομμάτι βάζετε κι ένα κορδόνι σκούρας  ζύμης . Τυλίγετε καλά και  έχετε δύο ρολά λευκής ζύμης που περιέχει την σκουρόχρωμη.
 Κόβετε φέτες 1,5 εκ. περίπου , τις πατάτε ελαφρώς με την παλάμη σας και  αφήνετε σε ταψί με λαδόκολλα να φουσκώσουν καμιά ώρα.
 Ψήνετε στους 180 βαθμούς  για 20-30 λεπτά ( αντιστάσεις ) , ανάλογα με τον φούρνο
Το καυτό σιρόπι το ρίχνετε στα καυτά ροξάκια που μόλις τα βγάλετε απ τον φούρνο .
Μετά από 30 λεπτά αναποδογυρίστε τα για να τραβήξουν σιρόπι και από τις δυο πλευρές.

Για το σιρόπι
Βάζουμε τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε - από την στιγμή που θα κοχλάσουν - για 7 λεπτά.
TIPS
**Αν θέλετε μπορείτε να αρωματίσετε την λευκή ή την σκούρα ζύμη και με ξύσμα πορτοκαλιού.
**Τα ροξάκια θέλουν τον χρόνο τους στο σιρόπιασμα.
**ένα άλλος τρόπος είναι να βάζετε τα ζεστά ροξάκια μέσα στο χλιαρό σιρόπι σαν τα μελομακάρονα … ότι βολεύει στον καθένα !!!



 Καλή επιτυχία !!!

Σχόλια