Πασχαλινά κουλουράκια !!!




ΥΛΙΚΑ
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 250 γρ. βούτυρο γάλακτος μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 βανίλιες
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού και το ξύσμα τους από αυτό που θα πάρετε το ξύσμα χυμό …όσο βγάλει
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και λίγο περισσότερο, αν χρειαστεί)
  • 1/2 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
  • 2 αυγά για του άλειμμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει το μείγμα  και μετά προσθέτετε τους κρόκους.
  • Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
  • Προσθέτουμε στο μίγμα με την ζάχαρη, το βούτυρο και τους κρόκους , τη σόδα διαλυμένη στο λεμόνι ή πορτοκάλι, την αμμωνία την διαλύουμε στο χλιαρό γάλα προσθέστε τις βανίλιες και το ξύσμα. Μεταφέρουμε το μείγμα… αν χρειάζεται … σε μπολ που θα μπορούμε να ζυμώσουμε άνετα .
  • Προσθέστε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά και κυκλικά.
  • Βάλτε το αλεύρι σε δόσεις και ζύμωσε το μείγμα.
  • Άφησέ το να ξεκουραστεί περίπου 30 λεπτά.
  • Πλάσε τα κουλουράκια στα σχήματα που θέλετε, βάλτε τα σε ταψιά που έχετε στρώσει με λαδόκολλα
  • Χτυπάτε 2 αυγά  και με το μίγμα αυτό αλείφετε τα κουλουράκια χρησιμοποιώντας πινέλο.
  • Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15'-20' μέχρι να πάρουν χρώμα.
TIPS
Προσοχή: Μη βάζετε τα κουλουράκια πολλή κοντά και μην τα κάνετε πολλή μεγάλα …φουσκώνουν και θα σας κολλήσουν. 

Καλή επιτυχία !!!

Σχόλια