Σπιτικό ψωμί !!!



ΥΛΙΚΑ
•2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•1 κ.γλυκού αλάτι
•1 κ.γλυκού ζάχαρη
•2 κ.σούπας ελαιόλαδο
•1 φακελάκι μαγιά ξηρή
•1 φλιτζάνι ζεστό νερό
•2 κ.σούπας αλέυρι για πασπάλισμα ή σουσάμι
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
•Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό με το ελαιόλαδο,τη μαγιά και τη ζάχαρη και το αφήνουμε στην άκρη.
•Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε αλεύρι με αλάτι,και στη συνέχεια ρίχνουμε το προηγούμενο μείγμα από πανω και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα.
•Καλύπτουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε μέγεθος σε ζεστό μέρος(περίπου 1-1,5 ώρα)
•Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.Περιχύνουμε τη ζύμη στη λαδόκολα.Χρησιμοποιώντας τη σπάτουλα φέρνουμε τις άκρες της ζύμης στο κέντρο,προσπαθώντας να σψηματίσουμε ένα στρογγυλό σχήμα.
•Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να αυξηθεί σε μέγεθος, για 30 λεπτά.
•Πασπαλίζουμε με αλεύρι ή σουσάμι τη κορυφή της ζύμης και στη συνέχεια χρησιμοποιωντας ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε ένα σταυρό στη μέση της ζύμης.Οι χαραματιές δε πρέπει να ξεπερνούν τα 0,5εκ.
•Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου
•Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει και το απολαμβάνουμε

Σχόλια