ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ CHEF ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ



ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο (1 πακέτο)
  • 400 γρ. ταχίνι
  • ζάχαρη όση θέλουμε
  • 200 γρ. σταφίδα ξανθιά
  • 100 γρ. σταφίδα μαύρη 
  • 200 γρ. δαμάσκηνα ξερά  
  • 200 γρ. σύκα ξερά 
  • 200 γρ. βερίκοκα ξερά  
  • 2 μήλα κομμένα σε κυβάκια
  • 300 γρ. καρύδια χοντροκομμένα για το σερβίρισμα
  • Κανέλα για το σερβίρισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από το προηγούμενο βράδυ πλένουμε το σιτάρι και το βάζουμε σε μεγάλο μπολ με μπόλικο καθαρό νερό για να φουσκώσει.

Την άλλη μέρα το σουρώνουμε και το βάζουμε να σιγοβράσει σε μεγάλη κατσαρόλα για 2-2 1/2 ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσει καλά ή 25 λεπτά στην χύτρα . ( Αν θέλετε όσο βράζετε το σιτάρι , βάλτε μέσα και 2 ξύλα κανέλας και με το πίλερ (αποφλοιωτή) πάρτε φλούδες πορτοκαλιού χωρίς το άσπρο μέρος...Εγώ βάζω και γίνεται υπέροχη. )

 Δεκαπέντε λεπτά πριν κλείσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη (τόση όση να γίνει γλυκιά η Βαρβάρα) και ανακατεύουμε για να διαλυθεί και αφού καθαρίζουμε και πλένουμε τις σταφίδες , τα σύκα και τα δαμάσκηνα τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα την οποία και αφήνουμε ξεσκέπαστη.

Σ΄ένα μπωλ αδειάζουμε το ταχίνι και το διαλύουμε σε κρύο νερό (να γίνει διπλάσιο σε όγκο).

Όταν η βαρβάρα γίνει χλιαρή, ρίχνουμε το αραιωμένο ταχίνι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Σερβίρουμε αμέσως, αν θέλουμε, προσθέτοντας καρύδια και κανέλα.

Είναι πολύ νόστιμη και κρύα από το ψυγείο, όπου και διατηρείται για 2-3 μέρες. Μετά απ΄αυτό το διάστημα, την αποθηκεύουμε στον καταψύκτη σε μικρά δοχεία και την ξεπαγώνουμε λίγη-λίγη όταν το θελήσουμε.

Η βαρβάρα αποτελεί έθιμο της Θράκης και μοιράζεται σε όλους στης 4 Δεκεμβρίου, ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας. 



Σχόλια