Φαγόπυρο με μανιτάρια





ΥΛΙΚΑ
1 φλιτζάνι φαγόπυρο
2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό κοτόπουλου
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
250 γραμ. φρέσκα μανιτάρια (όχι πλευρώτους) καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1/2 κ.γ. ρίγανη
1 σκελίδα σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι
100 γραμ. τυρί κρέμα ή κατίκι για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά το λάδι και αφού κάψει το λάδι προσθέτουμε το κρεμμύδι το σκόρδο και τέλος τα μανιτάρια να σοταριστούν … μετά βάλτε το φαγόπυρο να σοταριστεί και αυτό( αφού σοταριστούν ,αν θέλετε σβήστε τα με μισό ποτήρι του κρασιού , λευκό κρασί )
Ανακατεύουμε,προσθέτουμε το βραστό νερό ή ζωμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ρίγανη και το αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας που και που με μια ξύλινη κουτάλα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά όταν έχουν απορροφηθεί όλα τα υγρά και σερβίρουμε με  τυρί ή τυρί κρέμα ή γιαούρτι.

Παρατηρήσεις

Τι είναι το φαγόπυρο
Το Φαγόπυρο ή αλλιώς «μαύρο στάρι», είναι ένα δημητριακό αλλιώτικο από τα άλλα, με εξαιρετική θρεπτική αξία και πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (14%), σε σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά. Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, πολλές βιταμίνες -κυρίως του συμπλέγματος Β- που συνήθως συναντώνται στα ζωικά τρόφιμα, ενώ είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες Ε αλλά και Κ. Τέλος, περιέχει φολικό οξύ, αλλά και αρκετά μέταλλα όπως, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο, αλλά και ψευδάργυρο.
Έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση φαγόπυρου ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερίνης (μειώνει τα επίπεδα της LDL «κακής» χοληστερίνης και ανεβάζει την HDL «καλή» χοληστερίνη) και της αρτηριακής πίεσης. Οι ευεργετικές του ιδιότητες στην καρδιά οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά του τόσο σε φλαβονοειδή και ειδικά στη ρουτίνη όσο και σε μαγνήσιο. Χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει, συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, καθώς οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να καθυστερούν την απορρόφηση της γλυκόζης μετά την κατανάλωση ενός γεύματος. Παράλληλα, βοηθούν σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, ενώ  προσφέρουν γρήγορο κορεσμό.
Μαγειρεύετε όπως το ρύζι !!!

Καλή επιτυχία !!!

Σχόλια