ΥΛΙΚΑ
(Γίνονται 35-40 μηλοπιτάκια κανονικού μεγέθους)
(Γίνονται 35-40 μηλοπιτάκια κανονικού μεγέθους)
Για την γέμιση
Μαρμελάδα της αρεσκείας μας ή μήλο τριμμένο ( στον τριφτη ),
με κανέλα, γαρύφαλλο, καρύδια και σταφίδες
Για τη γέμιση με μήλο
2 κούπες τριμμένο μήλο (στον τρίφτη)1 κούπα καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
1 κούπα σταφίδα σουλτανίνα
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
¼ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
Για τη
ζύμη:
1 κούπα ελαιόλαδο1 κούπα λευκό κρασί (ή ρετσίνα)
2 βανίλιες συν ξύσμα από πορτοκάλι
½ κιλό (3,5 κούπες) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά της ζύμης, προσθέτουμε το αλεύρι, τις βανίλιες ,το ξύσμα και ζυμώνουμε. Προκύπτει μια ζύμη πολύ μαλακή, που όμως δεν κολλά στα χέρια. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά και αρχίζουμε να ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Παίρνουμε κομματάκια ζύμης όσο ένα μικρό μανταρίνι και τα πλαταίνουμε στην παλάμη μας. Στο φυλλαράκι που δημιουργείται βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από την μαρμελάδα που θέλουμε ή από την γέμιση με το μήλο και το μαζεύουμε ώστε να την εγκλωβίσει στο εσωτερικό του.
Το γυρίζουμε από την άλλη μεριά και το πλαταίνουμε κάπως με το χέρι μας ώστε η γέμιση να πάει μέχρι τις άκρες του και να πάρει σχήμα στρογγυλό ή οβάλ… Το βάζουμε σε ταψί με τη πλευρά της ένωσης προς τα κάτω.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 30-40 λεπτά περίπου (ανάλογα με τον φούρνο ) , ή μέχρι να χρυσίσουν
Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, τα πασπαλίζουμε με πολύ λίγη άχνη.
Αφήνουμε να κρυώσουν και ολοκληρώνουμε το πασπάλισμα με άχνη ζάχαρη. Αν θέλουμε, στο σερβίρισμα βάζουμε και λίγη κανέλα από πάνω.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου